Volně stojící spotřebiče

Po základním rozhodnutí se, zda zvolíte vestavěné nebo samostatně stojící spotřebiče je výběr kvality poptávaného spotřebiče. Základním parametrem při výběru kuchyňských přístrojů je jejich energetická úspornost, jejich výkon a nabídka funkcí, které usnadňují a urychlují obsluhu. Zejména pak u spotřebičů, které kupujeme pouze několikrát v životě. K takovým patří právě i vybavení Vaší kuchyně - myčky nádobí, chladničky, pračky, sušičky, sporáky i vestavné trouby, digestoře aj.
Cílem je pořídit si spolehlivý, bezporuchový, ekologicky šetrný, energeticky úsporný, a také designově dokonalý spotřebič za nejlepší možnou cenu
Čeho si při výběru všímat v první řadě?
Každý spotřebič má na sobě takzvaný energetický štítek, který vypovídá o nejzásadnějších vlastnostech tohoto spotřebiče. Štítek je vlastně samolepka s barevně vyvedenými šipkami, podle kterých se orientujete v tom, jak úsporný či neúsporný spotřebič je, a podle údajů na něm si můžete vypočítat, kolik vás bude stát jeho provoz.
Tato informace je stejně důležitá jako cena spotřebiče při jeho nákupu. Jednoduchým výpočtem totiž zjistíme, že peníze, které ušetříme při koupi spotřebiče ve třídách B či C, zaplatíme vodárnám nebo elektrárnám většinou už v prvním půlroce neekonomického provozu.
Kupujte vždy spotřebiče označené písmenem A nebo A+!
Jedinou výjimkou, kdy lze třídu B nebo C akceptovat, jsou takzvané kombinované pračky se sušičkou. Tam ale musí být písmenem C označena jen sušička (vždy spotřebuje o něco víc), samotná pračka musí být opět ve třídě A, lépe ve třídě A+!
Výběr chladničky
Většinou je volena takzvaná kombinace lednice a mrazáku, přičemž mraznička může být umístěná nahoře i dole. Samozřejmě, že ale můžeme mít i samostatnou chladničku a samostatný mrazák, nebo jen chladící skříň na víno (vinotéku), nebo třeba i americkou lednici, která si stále více i v českých domácnostech nachází své místo.
Mimo energetické třídy a spotřeby energie se při výběru spotřebiče řídíme i mrazicí kapacitou (kolik kilogramů se zamrazí za 24 hodin), akumulační dobu a klimatickou třídu (v jakém teplotním rozmezí může přístroj optimálně fungovat). Kombinace s jedním kompresorem bude o něco levnější, se dvěma praktičtější - obě části můžeme používat samostatně při vypnutí části druhé.
Pračka a sušička prádla - ideální jsou sety těchto spotřebičů
Ano, stále je řeč o kuchyni, protože v řadě domácností se tyto přístroje definitivně přestěhovaly právě do kuchyně a staly se součástí linky. Opět volíme mezi vestavnou či volně stojící sestavou a je třeba podotknout, že je jednoznačně lépe zvolit pračku i sušičku zvlášť (řada výrobků nabízí výhodné sety těchto spotřebičů), pokud to jen trochu prostor dovolí. V opačném případě pak existují kombinované pračky se sušičkou, které sice uspoří místo, nicméně spotřeba sušičky bude vždy o něco vyšší a prádlo budeme muset po vyprání vyjmout a k sušení dávkovat po částech - pračka může totiž vyprat až 6 kg prádla, sušička ale najednou usuší maximálně 4 kg, a spíše pouze 3 kg mokrého prádla.
Pračka (sušička) má opět vyznačenu energetickou třídu, kromě ní dále sledujeme uvedenou účinnost praní, účinnost máchání, účinnost odstřeďování (nejvyšší účinnost je opět označena stupněm A+) a v případě sušičky pak možnosti sušení. Dalšími rozhodujícími parametry jsou spotřeba vody a počet otáček při odstřeďování.
Myčka nádobí
Při výběru kvalitní myčky (opět vestavné či samostatně stojící) si povšimněte především stupně účinnosti mytí, účinnosti sušení, přestavitelnosti košů a spotřeby vody. Dnešní myčky spotřebují kolem 12 litrů vody. Existuje ještě jedna důležitá funkce, a to, zda myčka dokáže rozpoznat speciální tablety na mytí nebo jen prášek.
Trouba
Základní požadavky na vestavné trouby by kromě nízké spotřeby energie mělo být pečení bez připalování, bezpečná manipulace s rozpálenými plechy a pekáči, pohodlné a rychlé čištění. Páry by měly být odváděny zadem nahoru přímo do digestoře a před popálením vás chránit až trojité zasklení dvířek. Hledejte přístroj, který si počíná ekonomicky a významně šetří energií využíváním zbytkového tepla, hledejte přístroj, který si bude umět poradit jak s pečením klasickým, tak horkovzdušným, pro který nebude problém ugrilovat kuře nebo připravit gratinovaný pokrm. Takzvané inteligentní trouby již nestojí zdaleka tolik, jak se stále ještě traduje. Ty nejkvalitnější si dokonce dokážou nastavit program pouze podle toho, že jim řeknete, co hodláte péct.
U všech spotřebičů nezapomeňte sledovat také hlučnost.
 
     
 
 
Copyright © 2011 MISTIC, spol. s r.o.
Doporučujeme: FINÁBYTEK.CZ - levný nábytek, nápad, design a kombinovatelnost za velmi příznivých finančních relací
Powered and created by E-WORKS :: web studio | XHTML 1.0 | CSS 2